Ekologisuus kiinnostaa kuluttajaa - ja on valtti mainonnassa

Juha Meronen | 18.10.2017

LOHAS-kuluttajat (Lifestyles of Health and Sustainability) ovat rantautuneet Suomeen! Tätä on toitotettu kyllästymiseen asti, mutta totta se on: LOHAS-kuluttajat todella ovat rantautuneet Suomeen tällä vuosikymmenellä. 

Todisteita löytyy yllin kyllin, kun katsot ympärillesi.

Liikuntainnostus, terveysblogit, kasvis- ja vegaaniruoka, lihansyönnin välttely, merten muovikatastrofin ehkäiseminen, kaupunkipyöräily tai elämysten hankkiminen tavaran sijaan ovat isoja trendejä ja pomppaavat julkisuudessa esiin joka puolella.

Moni luettelemistani trendeistä on tietysti ollut pitkään olemassa, mutta oleellinen muutos vaikka siihen 2010-luvun alkuun verrattuna on, että näistä on tullut mainstreamia hämmästyttävän nopeasti. Tämä kertoo isommasta muutoksesta.

Pienten ekotekojen suuret vaikutukset

Nykyaikainen kuluttaja haluaa ensisijaisesti olla fiksu ja ekologisesti kestävä. Sosiologit puhuisivat tästä "hyvänä ympäristötahtona": jos ympäristölle hyvien valintojen tekeminen on helppoa, selkeää ja mahdollista, kuluttajat tekevät niitä enemmän kuin mielellään. 

Totaalisen elämäntapamuutoksen LOHAS-kuluttaja tekee siellä täällä pieniä ekotekoja. Näiden pienten purojen yhteisvaikutus onkin sitten iso, mikä näkyy esim. meillä Torissa.

Emoyhtiömme Schibstedin juuri tekemän laajan Second Hand Effect -tutkimuksen mukaan Torin 2,1 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää säästävät vuodessa lähes 140 000 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia.

Se on paljon. Hiilidioksidina samaa määrää vastaa esim. 500 000 automatkaa Helsingistä Rovaniemelle ja takaisin tai puolen miljoonan uuden sohvan valmistaminen.

Oletuksena tutkimuksessa oli, että jokainen Torissa myyty tavara säästää päästöjä vastaavan uuden valmistamisen verran. Lisäksi siinä laskettiin Torin toiminnan aiheuttamat päästöt (palvelimet, toimistot, työmatkat) ja ne vähennettiin kokonaistuloksesta.

 

Vastuullisuudella on väliä kuluttajalle

Suurimmalle osalle käyttäjistä ympäristöystävällisyys on yksi syy käyttää Toria – mutta vain osalle ehdottomasti tärkein. Tämä aiheuttaa mainostajillekin pohdittavaa.

Vaikka brändisi ei olekaan "ekobrändi", niin ekologisten vaikutusten ja vastuullisuuden avoin esilletuominen kiinnostaa kuluttajaa varmasti.

Myös kohdentamisessa tämä tarkoittaa vähän uudenlaista ajattelua.

Demografisten tekijöiden sijaan herkullisempaa on perustaa kohderyhmien rakentaminen ihan oikeaan toimintaan ja tunnistaa ne paikat, joissa arjen pieni ekoteko on kuluttajalle helppo ja houkutteleva vaihtoehto.

Millaisia vaikutuksia ekoteot tuottavat? Lataa alta Second Hand Effect -raportti ja lue, miten käytetyn tavaran kauppa pienentää hiilijalanjälkeä ja kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä se tuottaa.

Lataa Schibsted Median Second Hand Effect -raportti

Juha Meronen

Kirjoittaja Juha Meronen

Juha toimii Torin toimitusjohtajana luotsaten siitä menestystarinaa kulttuurin kautta. Hänen intohimonsa on kokonaisvaltainen johtaminen ja työn tulevaisuus, jossa dataorientaatio ja ihmisläheisyys mahtuvat samaan lauseeseen. Työn vastapainona toimii perhe, tyttökorisjengin valmentaminen ja oma kestävyysurheilu.